Tre vanlige myter om bergvarme
Kan varmen ta slutt i et bergvarmehull? Det sirkulerer en del myter om bergvarme, som vi tar sjansen på å motbevise her.
Myte nr. 1: Varmen kan ta slutt i berget
Energien til bergvarmepumpen består av solenergi som er lagret i bakken, som er en miljøvennlig energikilde. En vanlig misforståelse er at bergvarmen kan ta slutt, spesielt hvis mange borer etter bergvarme i samme boligområde.
Det er ikke tilfelle. Så lenge bergvarmeanlegget ditt er riktig dimensjonert, kommer borehullet til å fortsette å levere varme så lenge du ønsker. Gjenopplading skjer både fra overflaten, når solen varmer, og fra undersiden, såkalt geotermisk varme.
Det er lurt å tenke på at borehullene ikke må ligge for nær hverandre, da de kan ta effekt fra hverandre. En regel er at det skal være minst 20 meter mellom hvert hull.
Myte nr. 2: Det tar lang tid å bore etter bergvarme
Man bruker å regne med at det tar omtrent én dag å bore et gjennomsnittlig borehull under normale forhold. I tillegg kommer en del gravearbeid, nedmontering av eksisterende kjele (hvis det er en der) og installasjon av en ny varmepumpe. Ofte er det bare nødvendig å stenge av varmen i huset i noen timer.
Finnes det unntak? Ja, for eksempel avgjør dybden til borehullet hvor omfattende arbeidet blir. Jo mer effektiv pumpe, desto dypere borehull. Dette kan installatøren fortelle mer om når dere diskuterer boring hjemme hos deg.
Slik installeres bergvarme hjemme hos deg
Myte nr. 3: Hagen blir ødelagt når man borer for bergvarme
Borehull for bergvarme krever ikke stor overflate på tomten din – de fleste borehull har en diameter på 115–140 millimeter. Du må imidlertid ta med i beregningen at riggen som brukes til å bore, skal kunne ta seg frem gjennom hagen samt stilles opp for selve boringen.
Planlegg sammen med installatøren en god rute gjennom hagen frem til borehullet på forhånd, og avgjør hvor hullet skal plasseres. Med underlagsbeskyttelse beskyttes gressmatten eller bedene mot å ta skade. Husfasaden kan beskyttes med presenning for å unngå sprut.
Når arbeidet er fullført, bruker det vanligvis kun å bli mindre spor som avtrykk i gresset og litt «leirvelling» rundt selve borehullet. Ett tips å spesifisere allerede i tilbudt hvem som er ansvarlig for å gjenopprette hagen, det vil si du eller gravefirmaet.
Din bergvarmeveiledning – fakta, tips og råd før beslutningen
Publisert: 2023-01-26