Generelle spørsmål
Kan jeg øke temperaturen på varmtvannet med CTC-produkter?
Absolutt! Alle våre produkter har tre standardmoduser med ulike vanntemperaturer: normalmodus, økonomimodus og komfortmodus. I tillegg kan du midlertidig aktivere en ekstra varmtvannsfunksjon, som også kan planlegges hvis du ønsker det.
Hvordan reduserer eller øker jeg varmen i huset mitt med CTC-produkter?
Temperaturen i boligen din er et viktig element for å gi deg den komforten du ønsker. Ved hjelp av husets varmekurve kan du enkelt dekke temperaturbehovet ditt.
Det er to verdier som bestemmer temperaturen, kurvens helning og kurvejusteringen. Installatøren hjelper deg med å stille inn disse verdiene. Hvis du trenger å justere senere, kan du bruke følgende metode:
Hvis det er for kaldt innendørs:
# Hvis utetemperaturen er lavere enn null grader: Øk verdien på kurvehellingen noen grader. Vent en dag for å se om det er behov for ytterligere justering.
# Hvis utetemperaturen er høyere enn null grader: Øk verdien for kurvejustering med et par grader. Vent en dag for å se om det er behov for ytterligere justering.
Hvis det er for varmt innendørs:
# Hvis utetemperaturen er lavere enn null grader: senk verdien ved kurvetilpasning et par grader. Vent en dag for å se om det er behov for ytterligere justering.
# Hvis utetemperaturen er høyere enn null grader: reduser verdien ved kurvejustering med et par grader. Vent en dag for å se om det er behov for ytterligere justering.
Jeg har gjentatte alarmer, hva skal jeg gjøre?
Alle våre varmepumper er konstruert for pålitelig drift og lang levetid. Hvis varmepumpen din alarmerer, kan det i noen tilfeller være noe du kan fikse selv. I våre manualer finner du informasjon om feilsøking og tiltak. Hvis du ikke har din egen manual, kan du finne den på vår samleside for manualer, søk etter produktnavnet i søkefeltet.
Det kan også være at en installatør må konsulteres.
Hvor finner jeg reservedeler til CTC-produkter?
CTC selger ikke enkeltdeler til privatpersoner. Ta kontakt med din forhandler/installatør for å få hjelp.
Hvor finner jeg nye Ecodesign-etiketter til utskrift?
De fleste energirelaterte produkter (inkludert varmepumper, kjøleskap og lyspærer) må ha et energimerke slik at forbrukerne enkelt kan sammenligne energieffektivitet og andre grunnleggende fakta. Energimerking er lovpålagt i EU. Nye etiketter kan skrives ut her.
Den som installerte produktet mitt har gått konkurs, hvem skal jeg kontakte i stedet?
På nettstedet vårt finnes det et oversiktlig kart med alle installatører og forhandlere markert. Skriv inn navnet på byen din, så vises alle installatørene i nærheten.
Kan dere i CTC hjelpe meg med installasjonen av varmepumpen?
Vi har et stort nettverk av installatører som hjelper deg med installasjonen.
Det er også installatøren du først og fremst bør henvende deg til hvis du har spørsmål etter at installasjonen er utført.
Hvor finner jeg serienummeret til CTC-varmepumpen min?
Serienummeret er nyttig å ha for hånden når du kontakter forsikringsselskaper, installatører eller oss i CTC. Hvor du finner det, avhenger av hvilket produkt du har.
Kan jeg koble den gamle vedkjelen min til en ny CTC-varmeløsning?
I de aller fleste tilfeller er dette helt i orden. Vi merker at mange er interessert i å beholde den gamle vedkjelen. Ikke fordi den skal brukes kontinuerlig sammen med den nye kjelen, men mer som en sikkerhet i tilfelle noe skulle skje.
For eksempel: Hvis det er en kald måned og luft/vann-varmepumpen ikke gir så mye energi som du ønsker, kan du bruke vedkjelen i stedet for å kjøpe strøm.
Hos CTC sørger vi for at denne muligheten er tilgjengelig gjennom diverse tilbehør. Installatøren ordner deretter et dockingsystem slik at systemene kan kjøres sammen.
Det finnes noen få unntak, men noen ganger setter Energimyndighetens regler en stopper for det. Hvis kjelen er for dårlig, skal den ikke dockes med et nytt system. Ta kontakt med installatøren hvis du har konkrete spørsmål om din situasjon.
CTC-produktet mitt har utspilt sin rolle - hvordan demonterer jeg det og sørger for at det resirkuleres på best mulig måte?
Alle varmepumper har deler som skal resirkuleres. Du kan be installatøren din om hjelp til dette, eller du kan gå til gjenvinningsstasjonen selv. Det er viktig at pumpens kjølemedium, kompressorolje og elektronikk gjenvinnes på riktig måte. CTCs øvrige produkter skal også resirkuleres, ta kontakt med installatøren hvis du er usikker på hvordan.
Oppvarming av luft/vann
Kan jeg kjøpe en varmepumpe direkte fra CTC?
Hos CTC har vi et nettverk av installatører og forhandlere som tar seg av salget. Du kan få et gratis hjemmebesøk og få skreddersydde anbefalinger basert på dine individuelle behov.
Det er noe galt med varmepumpen min, hva skal jeg gjøre?
Når det gjelder service og garantispørsmål, bør du først og fremst snakke med installatøren. Installatøren er den som kjenner ditt varmesystem best og kan gi de beste rådene.
Hvilken størrelse bør varmepumpen min ha?
Å velge riktig størrelse er viktig for at du skal bli fornøyd og spare mest mulig penger. Flere faktorer spiller inn, blant annet husets størrelse og utforming, hvilken innetemperatur du ønsker og hvor du bor.
Vil du vite hva som er best for deg? Bestill et gratis hjemmebesøk av en installatør.
Hvor mye kan jeg spare ved å bytte til en varmepumpe?
Flere faktorer spiller inn, blant annet ditt nåværende energisystem og hvor mye strøm du bruker i løpet av et år. I tillegg kommer selvfølgelig strømprisen.
Hvordan forbereder jeg grunnen for installasjonen av EcoAir luft-til-vann-varmepumpen?
Varmepumpen bør plasseres slik at huset ikke skades og slik at kondensvannet lett kan renne ned i bakken.
Håndbøkene våre inneholder lettfattelige instruksjoner om hvordan du forbereder grunnen på best mulig måte.
Hvor gammel er varmepumpen min?
Informasjon om CTC-produktets alder finner du i serienummeret. De fire midterste sifrene angir år og uke, f.eks. ble produktet 7310-1304-1212 produsert i uke 4 i 2013.
Og hvordan finner du serienummeret? Det er plassert på forskjellige steder avhengig av produktet.
Hva er forskjellen mellom EcoZenith i350 og EcoZenith i250?
Når vi får dette spørsmålet, stiller vi to motspørsmål: Hva er varmtvannsbehovet ditt? Hva slags varmesystem har du? Det er nemlig det som avgjør hvilket alternativ som er best egnet.
CTC EcoZenith i350 er en innemodul med svært høy varmtvannskapasitet. Produktet er utstyrt med en omløpsventil i stedet for en shuntventil. Enkelt forklart betyr det at vannstrømmen fra varmepumpen enten går direkte til husets varmesystem eller til varmtvannstanken. Det betyr at du alltid får en svært høy varmtvannskapasitet.
Produktet passer best for deg som har et stort varmtvannsbehov og i de fleste varmesystemer på markedet. Hvis du har et mindre gulvvarmesystem eller et enkeltrørssystem, er CTC EcoZeith i250 mer egnet.
CTC EcoZenith i250 er en innemodul som fungerer med en shuntventil i stedet for en girventil. Det betyr at produktet hele tiden arbeider med vannmengden i produktets akkumulatortank og i husets varmesystem. Produktet produserer varmtvann i takt med vannforbruket.
Det betyr at produktet egner seg best for de som har et normalt varmtvannsbehov og så å si alle varmesystemer. Det er også perfekt for mindre gulvvarmesystemer eller hus med enkeltrørssystemer.
Hvordan fungerer en luft-til-vann-varmepumpe?
Det smarte med en luft-til-vann-varmepumpe er at den utnytter den fornybare solenergien i uteluften og sender den inn i husets vannbårne varmesystem. På denne måten omdanner varmepumpen uteluften til varmt dusjvann og oppvarmede radiatorer.
Teknologien bak en luft-til-vann-varmepumpe er avansert og går kort sagt ut på å tøye termodynamikkens lover. Uteluften som suges inn i luft/vann-varmepumpens utedel, brukes til å lage varm gass som bidrar til å varme opp vannet i boligen.
Må jeg vinterisolere luft-til-vann-varmepumpen min?
Minusgrader og snø stiller ekstra store krav til varmepumpen din. Følg våre fem tips for å ta best mulig vare på den.
1. Sjekk ristene for å sikre at snø eller løv ikke blokkerer luftveiene på utedelen.
2. Sørg for at snø og is ikke faller ned fra hustaket og treffer varmepumpen.
3. Kontroller at det ikke samler seg snø rundt varmepumpen.
4. Det kan bli mye kondensvann og smeltevann ved avriming. Pass på at det ikke danner seg en ishaug under varmepumpen.
5. Pass på at kondens- og smeltevann ikke danner en isgate i hagen som du risikerer å skli på.
Hva er det som er så bra med en varmepumpe?
Oppvarming av hus og varmtvann med varmepumpe tiltrekker seg stadig flere svensker.* Hovedårsaken til økningen i varmepumper er å redusere husets driftskostnader. Andre grunner er at det er praktisk og at det er bra for miljøet. Det er særlig de som allerede har vedfyring som oppgir at de ønsker å bytte av bekvemmelighetsgrunner.
Å bytte til en varmepumpe kan gi en besparelse på opptil 80 prosent sammenlignet med om du har vannbåren elektrisitet eller en oljefyr. Hos oss på ctc kan du gjøre en enkel beregning og se hvor mye du kan spare med en varmepumpe fra CTC.
*Ifølge Energimyndigheten har antallet eneboliger med varmepumpe økt med over 50 prosent siden 2009. I dag har drøyt én million eneboliger minst én varmepumpe. Samtidig har bruken av olje til oppvarming falt med mer enn 80 % de siste ti årene.
Kan jeg koble en hvilken som helst energikilde til varmepumpen?
Den fungerer i utgangspunktet alltid. En varmepumpe fra CTC leveres alltid med en funksjon vi kaller EnergyFlex, som innebærer at kunden kan koble ulike varmekilder (solvarme, ekstra tanker, vannbåren ovn og ved-, el-, pellets- og gasskjeler) til varmepumpen.
Det finnes noen unntak, men noen ganger setter Energimyndighetens regler en stopper for dette. Hvis den gamle kjelen er for dårlig, bør den ikke kobles sammen med et nytt system. Hvis du har konkrete spørsmål om din situasjon - ta kontakt med installatøren.
Hvordan varmer jeg opp bassenget mitt med en varmepumpe?
Sammenlignet med elektrisk oppvarming av bassenget sparer du i gjennomsnitt 65-80 % av oppvarmingskostnadene ved å bruke en varmepumpe. Alt du trenger er å koble til en varmeveksler som overfører varmen fra pumpen til bassenget. Du trenger også et vannbårent system for at det skal fungere.
Det er vanlig å regne med at en normalt dimensjonert varmepumpe hever vanntemperaturen med rundt to til tre grader per dag. Hvis du ønsker å varme opp bassenget med din eksisterende varmepumpe eller planlegger å installere en ny varmepumpe, kan du kontakte din nærmeste CTC-forhandler som hjelper deg med alt fra dimensjonering til installasjon.
Trenger varmepumpen min service?
CTC-varmepumpen trenger som regel ikke service. Den gir beskjed hvis noe ikke fungerer optimalt.
Hvilken type varmepumpe bør jeg velge?
Når du skal investere i en ny varmepumpe, er det noen forskjellige faktorer som påvirker. For eksempel hvilken varmekilde du har i dag og hvordan varmesystemet ditt ser ut, hvor i landet du bor, hvor stort huset er, hvordan planløsningen ser ut og hvor stort strømforbruk du har i dag.
Du er velkommen til å kontakte oss hvis du har spørsmål. Vi anbefaler også at du snakker med en installatør som kan hjelpe deg med faglige råd. Det er først og fremst installatøren du vil ha kontakt med i fremtiden ved eventuelle justeringer eller nyanskaffelser som er knyttet til varmepumpen din.
Jordvarme
Hvor mye koster det å installere jordvarme?
CTC har et stort antall bergvarmepumper med ulike listepriser som passer til ulike typer husholdninger. Totalt finnes det 17 modeller og størrelser.
En ting som påvirker prisen mye, er hva installasjonen koster. Kostnaden for å bore hullene til bergvarmepumpen varierer fra kommune til kommune. Det avhenger blant annet av kvaliteten på fjellet og om det holder med ett hull eller om du må bore to. Derfor er det lurt å kontakte en installatør for å finne ut av dine spesifikke forhold sammen. Du finner din nærmeste installatør her.
Hvor mange størrelser er CTC GSi bergvarmepumpe tilgjengelig i?
Den er tilgjengelig i to modeller som passer til alt fra vanlige boliger til litt større eiendommer. GSi 12 har et effektområde på 2,5 til 12 kW og GSi 16 har et effektområde på 4 til 16 kW.
Hvordan installerer jeg jordvarme?
Installasjon av bergvarme skjer i flere trinn, og starter med en melding til kommunen. Deretter kommer et boreselskap til deg og lager et mellom 100 og 200 meter dypt borehull på tomten din.
Slanger føres ned i hullet og kobles til husets yttervegg der varmen skal komme inn. Noen huseiere velger å gjøre arbeidet selv, og dette avtales i så fall med installatøren.
Deretter restaureres hagen, og installatøren starter arbeidet med å trekke rør mellom varmepumpen og ytterveggen der boreslangene kommer inn.
En elektriker installerer sensorer og kobler varmepumpen til villaens elsentral. Deretter får du informasjon om hvordan du bruker varmepumpen, og sammen fyller dere ut garanti- og forsikringspapirer og registrerer produktet.