Guide til bergvarme - Hva er bergvarme?

Guide til bergvarme - Hva er bergvarme?

Hva er jordvarme, hvordan installeres det og hva koster det? Hva bør du tenke på når du ber om et tilbud, og hva kan du forvente av CTC-varmepumpeforhandlere? Kan du gjenbruke et gammelt borehull? Fakta, tips og råd for din beslutning om jordvarme.

Hva er bergvarme?

Bergvarme er lagret solenergi fra åkrer og plener, fjell og innsjøer. En bergvarmepumpe utvinner energien og sørger for oppvarming, varmtvann og kjøling av huset eller eiendommen din. Grunnvarmepumpen kan også varme opp bassenget.

Jordvarme og sjøvarme bruker samme type varmepumpe. Hvilken type du bør ha, avgjøres av hvor du bor og hvilket hus du har.

Bergvarme fungerer de fleste steder og er et spesielt godt valg i Nord-Sverige.

Bergvarme er en fornybar energikilde som bruker lite strøm til drift, men som gir mer enn fem ganger så mye energi tilbake, noe som gjør at du kan redusere kostnadene dine.

Hvordan fungerer bergvarme?

Bergvarmen hentes ut fra borede energihull, normalt ca. 200 meter dype. Væsken som sirkulerer i systemet er kald, men varmepumpen skaper høye temperaturer inne i huset. 

Huset må ha vannbåren varme.

Mer enn 300 000 hus og eiendommer i Sverige har bergvarme. Det finnes imidlertid - tør vi si - noen fordommer. En vanlig myte er at varmen kan ta slutt i fjellet. Men ifølge Sveriges geologiska undersökning (SGU) skjer påfyllingen om sommeren og kontinuerlig nedenfra og fra sidene av berget.

En annen vanlig oppfatning er at det er komplisert å installere bergvarme, men CTCs partnere tar fullt ansvar for energiberegninger, installasjon og drift. En erfaren installatør skåner dessuten både plenen og husfasaden. 

Installere bergvarme - slik gjør du det

Kostnader for bergvarme

Bergvarme koster vanligvis mellom 100 000 og 200 000 svenska kroner.

Dette påvirker prisen:

- Energibehov
- Hvor dypt du trenger å bore
- Hvilken type berggrunn du har
- Dybden på overflatejorden

Kostnaden avhenger hovedsakelig av lengden på energihullet. Jo høyere energibehov, desto lengre blir energihullet. For store eiendommer bores det ofte flere energihull.

I Sør-Sverige finnes det områder med kalkholdig berggrunn, noe som reduserer effekten, for eksempel på Gotland. Noen kommuner tillater ikke bergvarme.

Din lokale installatør/forhandler vil ta hensyn til alle faktorer og gi deg en unik energiberegning med et tilbud.

Fordeler og ulemper med bergvarme

Fordeler med bergvarme:

Fornybar energi.
Øker verdien på huset med mellom 3 og 12 prosent, ifølge Booli.
Reduserer driftskostnadene med opptil 85 %, avhengig av det nåværende varmesystemet.
Krever praktisk talt ikke noe vedlikehold og har lang levetid.
Kan brukes til å kjøle ned rom eller som bassengvarmer.
Styres enkelt via Uplink-appen og et display med svensk tekst på varmepumpen.
Du trenger ikke en stor tomt for å installere bergvarme, men boreriggen trenger litt plass å bevege seg på.
Installasjonen gir deg rett til rotfradrag. Arbeidskostnaden beregnes etter en sjablong, 35 prosent av totalkostnaden inkludert pumpen. Deretter er rotfradraget 30 prosent av dette beløpet.

Ulemper eller begrensninger ved bergvarme:

Avstanden mellom borehullene bør være minst 20 meter. Avstanden til en husvegg bør være minst 4 meter. Avstanden til en vannbrønn bør være minst 30 meter.
Jord med høyt kalkinnhold er mindre energieffektivt.
I Nord-Sverige er det behov for dypere borehull på grunn av kulden.
Det kreves tillatelse fra kommunen.

Bergvarme sammenlignet med andre varmesystemer

Sammenligninger er alltid bra. Her sammenligner vi bergvarme med andre vanlige varmesystemer:

Bergvarme eller fjernvarme
Bergvarme er vanligvis billigere enn fjernvarme per kilowattime, men prisen på fjernvarme varierer fra kommune til kommune. Bergvarme er fornybar, mens fjernvarme kan være helt eller delvis fornybar, avhengig av kommunen. Begge varmesystemene er så godt som vedlikeholdsfrie og leverer også varmt vann.

Bergvarme eller pellets- eller vedkjele
Bergvarme er praktisk talt vedlikeholdsfritt, i motsetning til pellets- og vedkjeler, som begge krever arbeid. Tre og pellets er fornybare energikilder, men vedfyring kan avgi skadelige luftforurensende stoffer.

Bergvarme eller luft/vann-varmepumpe 
I motsetning til bergvarme består luft/vann-varmepumper av en ute- og en innedel. Bergvarme passer for deg som ikke ønsker synlige utendørsdeler. 

Hvis du bor i Nord-Sverige, er bergvarme et bedre valg enn luft/vann-varme fordi bergvarme ikke påvirkes av utetemperaturen på samme måte. Bor du i Sør-Sverige, er alternativene mer likeverdige.  

En luft/vann-varmepumpe kan dekke de fleste husholdningers behov og er billigere å installere enn bergvarme.

Bergvarme eller elektrisk varme
Bergvarme er betydelig billigere enn elektrisk varme, som er den desidert dyreste energikilden. Elektrisk oppvarmede hus er sjeldne i dag, med unntak av fritidsboliger.

Installasjon av bergvarme i syv trinn

  1. Kontakt en dyktig forhandler
    Installasjonen av bergvarme må alltid dimensjoneres etter dine unike behov. For å få alt perfekt tilpasset, bør du alltid starte med å kontakte en CTC-forhandler. Forhandleren er din viktigste kontaktperson før, under og etter installasjonen.

    Forhandleren er ansvarlig for dimensjonering, installasjon, utførelse, idriftsettelse, justering, overlevering og instruksjoner, enten selv eller gjennom en underleverandør.

  2. Hjemmebesøk og energiberegning
    Forhandleren gjør en vurdering på stedet av tomten, berggrunnen, husets størrelse og isolasjon. Du må svare på spørsmål om ditt behov for varme og vann i dag og om noen år. Hvilke naboer har allerede bergvarme? Har du planer om å bygge ut? Ønsker du også å kjøle ned et rom? Øker behovet for varmtvann av og til, slik at du bør ta hensyn til det i beregningen? Eller er luft/vann-varme eller bergvarme et bedre alternativ enn bergvarme?

    Resultatet er en energiberegning ved hjelp av et spesialprogram fra CTC. Basert på dette helhetsbildet som er unikt for deg, beregner forhandleren hvilke(n) CTC-pumpe(r) som er gode alternativer.

    Energikalkulatoren viser også estimert boredybde, årlig virkningsgrad, estimert årlig forbruk, forventet besparelse og hvor raskt investeringen vil lønne seg. Energiberegningen er skreddersydd for ditt hus eller din eiendom og dine behov for oppvarming, varmtvann og kjøling.

  3. Tydelig tilbud på bergvarme

    En god forhandler vil også gi deg et oversiktlig tilbud som inneholder alt du trenger å vite. Les tilbudet nøye, og still spørsmål om hva som er inkludert og ikke. 

    Hvilke kostnader kan det være snakk om? Blir hagen og husfasaden beskyttet, og hvem skal restaurere hagen? Det kan bli mindre spor i plenen etter boringen og gjørme rundt energihullet.

  4. Alle papirer er klare
    Få tillatelse fra kommunen og informer naboene. Forhandleren, eller underleverandøren som utfører selve boringen, må rapportere energihullet til Sveriges geologiska undersökning (SGU).

  5. Boring
    Nå kommer installatøren med tepper for å beskytte plenen og husfasaden. Boringen tar et par dager, og hele installasjonen er ferdig i løpet av en uke. Normalt trenger ikke strøm og vann å bli slått av i mer enn noen få timer.

  6. Igangsetting: Nå kan du sjekke i appen
    Varmepumpen er installert, og systemet er satt i drift. Varmepumpen har et tydelig display på svensk, men du bør også laste ned MyUplink-appen med alle dataene i den. Her ser du hvor mye varmtvann det er og kan raskt justere hvis behovet øker. Du kan stille inn feriemodus når du ikke er hjemme. Du ser temperaturen både inne og ute og temperaturen på vannet i kollektorslangen. Skulle det mot formodning være noe som ikke fungerer, får du et push-varsel og en e-post. Full kontroll! 

    Hvis du har et basseng eller et rom med kjøling, vises også disse temperaturene i fine grafer. Og hvis ventilasjonen er tilkoblet og har sensorer for luftfuktighet og karbondioksid, vises det også.

  7. Returbesøk med justering
    Forhandleren avtaler et møte etter en måned for å gjøre justeringer og sikre at alt fungerer som det skal. 


Forventet levealder og omsorg

Et riktig dimensjonert borehull varer hele livet. Kollektorrøret har en estimert levetid på opptil 100 år. Levetiden til varmepumpen er opptil 20 år, avhengig av hvor hardt den kjøres. Hvis energibehovet i boligen endrer seg, kan du bore dypere i et eksisterende energihull eller bore et ekstra energihull. Utfør en ny energiberegning!

Normalt er bergvarmeanlegget helt vedlikeholdsfritt.

<br>Forventet levealder og omsorg

Publisert: 2023-01-03