100 spennende år med CTC

100 spennende år med CTC

I 1923 grunnla en 47 år gammel ingeniør selskapet CTC. Noen år senere førte oppfinnsomheten hans til en helt ny måte å generere varme og varmt vann på. Bli med på en reise gjennom ti ti tiår - fra Gunnar Tellanders geniale idé til dagens innovasjoner. 

Tellanders visjon og vellykkede system

På 1920-tallet var oppvarming og varmtvann en komplisert affære i Sverige, med mange ulike varmesystemer og komplisert teknologi. Den oppfinnsomme Gunnar Tellander så mulighetene og var fast bestemt på å forenkle. Den 5. mai 1923 grunnla han CTC med en aksjekapital på 100 000 SEK. 

- Gunnar Tellander hadde mange ideer og patenter som han ønsket å utvikle. Han var drevet av å finne løsninger for mennesker og gjøre ting bedre for dem. Den ånden tror jeg fortsatt lever i CTC i dag, sier Kent Karlsson, som har jobbet i CTC i 44 år. De siste månedene har Kent Karlsson gravd dypt i CTCs historie for å skrive boken 100 varmende år med CTC.

Historien om CTC begynner i 1923, men det var først i 1926 at selskapet ble en aktør å regne med. Da fikk Tellander patent på et nytt varmebatteri, og en helt ny måte å tenke varmtvann på ble født - oppvarming av vann ved hjelp av et batteri.

- Batteriet var utgangspunktet for en ny måte å produsere varmtvann på i Sverige, sier Kent Karlsson.

Med utgangspunkt i det nye varmebatteriet produserte CTC varmtvannsberedere som hadde den store fordelen at varmtvannet som ble tappet ut, alltid var friskt. Tidligere ble vannet varmet opp og deretter lagret lenge i en stor beholder, noe som gjorde at det risikerte å bli dårlig. Dessuten trengte man bare én varmekilde til både varmtvann og tappevann. En annen fordel var at varmebatteriets spunnete kobberspiraler var robuste og hadde lang levetid.

- Interessant nok har Tellanders oppfinnelse mange likhetstrekk med den teknologien vi bruker i dagens varmepumper. Teknologien har selvfølgelig utviklet seg og blitt mye bedre, men selve ideen om hvordan man varmer opp vann er den samme, sier Kent Karlsson.

De grønne CTC-kjelene

Varmtvannsberederne ble raskt en stor suksess, og CTC ble den dominerende aktøren på markedet. Noen år senere startet også produksjonen av kjeler for ved- og koksfyring, noe som gjorde det mulig å få både varmtvann og varme til boligen fra samme kjele.

- Denne nye måten å skaffe varme og varmt vann på ble synonymt med CTC i mange tiår. "Mange av oss husker selvfølgelig de grønne CTC-kjelene som ble installert i de fleste nybygg fra 1930-tallet og utover, sier Kent Karlsson.

Vaskemaskiner, vasker og minsveipere

Selv om kjeler var CTCs bestselgere de første årene, var selskapets sortiment mye bredere enn som så. I begynnelsen produserte CTC toalettseter og baderomsvasker, og det var også denne typen sanitærutstyr som sto i sentrum da selskapet ble grunnlagt i 1923.

Et annet viktig produkt var vaskemaskiner. Tidlig på 1900-tallet var Gunnar Tellander styreformann i vaskemaskinprodusenten Calor AB og en av grunnleggerne av vaskemaskinprodusenten Coronaverken. Disse og en tredje produsent, Domus, ble kjøpt opp av CTC og slått sammen til Wascator AB. Selskapet forble en del av CTC frem til 1973, da det ble kjøpt opp av Electrolux.

Under og etter krigsårene på 1940-tallet produserte CTC gassgeneratorer til biler og lastebiler, men også utstyr for å forhindre minerydding. Sykehusutstyr i form av "autoklaver", som var en form for steriliseringsutstyr, var også produkter i CTCs katalog. På samme måte laget CTC ventiler til radiatorer som var revolusjonerende fordi de gjorde det mulig å regulere varmen mer presist. CTC forbedret og utviklet også shuntventiler for kjeler.

- "I de første tiårene hadde CTC mange strenger å spille på, ikke minst fordi andre verdenskrig gjorde at de måtte være kreative", sier Kent.

CTC valgte Ljungby

Men hvordan havnet det Göteborg-baserte CTC i Ljungby? Det begynte med at Gunnar Tellander begynte å interessere seg for Ljungby Armatur & Metallfabrik på slutten av 1920-tallet. Men før han rakk å kjøpe fabrikken i Ljungby, gikk han bort i 1930, bare 54 år gammel. Etterfølgerne hans gjorde imidlertid alvor av planene sine. De kjøpte metallfabrikken og overtok de 1 000 kvadratmeter store lokalene i Fogdegatan i Ljungby i 1931. Styremedlem Eric Höglund begrunnet etableringen i Ljungby med "byens gode jernbaneforbindelser og den gode tilgangen på arbeidskraft".

CTC valgte Ljungby

Ljungby-fabrikken spesialiserte seg på produksjon av den nye typen kjeler og varmtvannsberedere, som allerede hadde fått stort gjennomslag på markedet. Men det ble også produsert vaskemaskiner. Fabrikken i Ljungby vokste og måtte utvides i etapper etter hvert som etterspørselen økte. De opprinnelige 12 ansatte i 1931 vokste raskt, og snart var CTC den største arbeidsgiveren i Ljungby.

- CTC vokste så det suste og har gjennom årene hatt stor betydning for Ljungbys utvikling gjennom alle arbeidsplassene som ble skapt. På det meste var 500 personer ansatt ved CTC i Ljungby, og det ble produsert mer enn 60 000 kjeler i året. "Det er trist at Tellander ikke fikk oppleve denne store suksessen og se visjonen sin bli virkelighet", sier Kent Karlsson.

AGA vant dragkampen

På 1950-tallet hadde CTC høye ambisjoner og kjøpte opp flere selskaper, blant annet EA Rosengren og Husqvarna Borstfabrik. Det nye konsernet, som også ble børsnotert, fikk navnet Corona AB. CTC var konsernets største selskap. Men kanskje var drakten for stor, og etter en turbulent tid på 1970-tallet solgte konsernet ut flere selskaper. CTC skulle starte på nytt og trengte en ny, sterk eier. Det ble en dragkamp om selskapet, som til slutt ble vunnet av AGA, ikke minst fordi AGA var det selskapet som fagforeningene foretrakk.

AGA bestemte at det skulle bygges en ny, moderne fabrikk i Ljungby, og at hovedkontoret skulle flyttes dit fra Göteborg. Det var på denne tiden at Kent Karlsson fikk sin første jobb på CTC, som sommervikar. Deretter var han med på flyttingen til Näsvägen i 1977.

- Jeg husker det som en fin tid. Alle var veldig positive til den nye situasjonen, og alle hjalp til. AGA var en stabil eier, og CTC var et stort selskap, sier Kent Karlsson, som har hatt flere ulike roller i CTC siden 1970-tallet, blant annet som utviklingssjef. I dag er han ansvarlig for at produktene oppfyller lover og forskrifter.

AGA eide CTC frem til 1984, da selskapet ble solgt til SAAB. Deretter fulgte flere år med eierskifter og en fusjon med Bentone. I 2017 ble CTC kjøpt av den tidligere konkurrenten NIBE, som eier selskapet i dag.

 

Første avtrekksvarmepumpe i Sverige

Hos CTC har utvikling og innovasjon stått sentralt siden Gunnar Tellanders dager. Tester, forsøk, nye ideer, men også en og annen blindvei, har ført selskapet og produktene videre. I flere tiår har testing og utprøving foregått i det som gjerne kalles "laboratoriet", og mange prosjekter har blitt gjennomført i samarbeid med forskningsmiljøer. Målet har alltid vært å møte kundenes behov, noe som ikke alltid har vært like enkelt når virkeligheten endrer seg.

Etter å ha produsert ved- og koksfyrte kjeler i mange år, måtte CTC legge om produksjonen på 1950-tallet da oljen ble billig. I stedet ble det laget oljekjeler og kombinasjonskjeler for både ved og olje. Da oljen ble dyr på 1980-tallet, begynte CTC å utvikle ulike modeller av varmepumper. Den første avtrekksvarmepumpen het CTC Master, og den første luft/vann-varmepumpen het CTC Rebell. Rebell var den første i sitt slag i Sverige da den ble lansert i 1985. Disse fikk ikke noe stort gjennomslag da oljeprisene igjen falt kraftig, men CTC hadde likevel tatt de første skrittene i retning av varmepumper.  

 

Først ute med Svanemerket

Oljeprisen gjorde at det på 1990-tallet igjen var oljefyren som ble etterspurt. 

- Selv om oljekjelen dominerte, begynte vi å tenke mye mer miljømessig rundt produktene våre. Kravene ble strengere, ikke minst fra Tyskland og Sveits, noe som var veldig bra og viktig for utviklingen vår, sier Kent Karlsson.

I 1992 ble oljekjelen CTC 1100 lansert på VVS-messen i Stockholm. Det var en kompakt oljekjel med varmeveksler for varmtvannsberedning. Kjelen ble svært konkurransedyktig og populær, og sammen med Bentones miljøbrennere ble CTCs 1100-modell den første oljekjelen i Sverige som ble svanemerket. 

- Det betydde mye å være den første kjelprodusenten som fikk denne utmerkelsen. Det har alltid vært viktig for CTC å ligge i forkant når det gjelder miljø, og dette gir inspirasjon for fremtiden, sier Kent Karlsson.

På slutten av 1990-tallet ble oljen dyr igjen, og CTC bestemte seg for å begynne å produsere varmepumper igjen.

- Det var mye motstand og skepsis fordi det hadde gått så dårlig på 1980-tallet, men jeg vil påstå at hvis vi ikke hadde våget å ta det steget i 1999, hadde vi ikke vært her i dag, sier Kent Karlsson, som var en av medarbeiderne som var med på å utvikle de nye produktene rundt årtusenskiftet.


Med et livssyklusperspektiv på fremtiden

I 2006 bygde CTC om fabrikken i Ljungby for å fokusere helt og holdent på varmepumper. I noen år har oljekjeler vært en saga blott hos CTC.

- Det tok tid å fase ut oljekjelen, men jeg føler at CTC alltid har hatt ambisjoner om å ligge i forkant når det gjelder å bruke energi på en bærekraftig måte. I dag snakker vi om at bærekraft skal være i fokus i hele virksomheten, ikke bare i produktene. Vi må ha et livssyklusperspektiv og ikke bare se på hvordan selve varmepumpen påvirker miljøet, sier Kent.

I dag har CTC også et perspektiv på sosial bærekraft - å skape gode forhold for de ansatte og samfunnet.

- "Vi er nøye med hvordan og hvor komponentene vi kjøper, produseres, og vi kontrollerer jevnlig at arbeidsforholdene oppfyller alle våre standarder.

Nå fortsetter CTCs reise fremover, sammen med CTC AB og eieren NIBE i Småland.

- Det er inspirerende å se hvordan utviklingen av varmepumper går fremover. Ikke minst i Europa, der vi i Sverige kan være med på overgangen fra olje og gass til langt mer bærekraftige løsninger. Sammen med NIBE har vi tatt mange skritt fremover. De har gjort store investeringer som har rustet oss for fremtiden, sier Kent Karlsson.

Publisert: 2023-02-06