Klarer den gamle varmepumpen din en vinter til?

Klarer den gamle varmepumpen din en vinter til?

Varmepumper er bygd for å levere varme og varmtvann trygt og sikkert år etter år. Til slutt kommer imidlertid dagen når varmepumpen tross alt må byttes ut.

Om vinteren gjør varmepumpen sin største innsats. Hvordan kan man imidlertid vite når det begynner å bli på tide å bytte den ut? Levetiden til en varmepumpe er ca. 15–20 år. De kan gå lenger hvis de ikke kjøres på maks. Det er også imidlertid noen spørsmål man kan stille seg for å finne ut om pumpen begynner å synge på siste verset.


8 spørsmål som viser om varmepumpen går mot slutten: 

  1. Hvor gammel er pumpen? 
  2. Hvor hardt har den vært belastet?
  3. Har strømforbruket økt den siste tiden?
  4. Må elkolben gå inn stadig oftere? 
  5. Begynner varmepumpen å lage støy? 
  6. Er det andre problemer med varmesystemet som har dukket opp den siste tiden?
  7. Hvordan fungerer elementene og varmtvannet sammenlignet med tidligere? 
  8. Høres varmepumpen annerledes ut enn før?

Hvis du er usikker på om den gamle varmepumpen din fortsatt holder stand, anbefaler vi deg å avtale et servicebesøk med en installatør. Denne går da gjennom ytelsen og funksjonene til varmepumpen din og undersøker om alt fungerer på best mulig måte.

Etter besøket kan du avgjøre om det er økonomisk fordelaktig å fortsette å utføre service og reparasjoner – eller på tide å bytte ut varmepumpen din med en ny og mer effektiv.

5 fordeler med å bytte til en ny varmepumpe

Ikke glem å tenke langsiktig når du tar avgjørelsen. Kommer dere til å bygge ut? Er det planer om familieforøkelse? Det er viktige spørsmål å ta hensyn til.

Hvordan skjer utskiftingen egentlig?

Du kan spare både penger og energi på å investere i en ny, moderne løsning. Dagens varmepumper gir både bedre effekt og har smartere finesser enn tidligere modeller.

Hvis du har bestemt deg for å bruke det eksisterende borehullet, går installasjonen smidig. Ettersom CTCs GSi-serie, for eksempel, har automatisk borehullstilpasning, trenger du ikke bore på nytt.

I praksis tar du bort den gamle bergvarmepumpen og kobler til den nye.

Har du en luft-til-vann-varmepumpe, er det som oftest like enkelt å bytte, men i blant kan det være nødvendig å bytte innendørsmodul også. I så fall løser CTC-installatøren dette.

Eksempel på byttepumper

Turtallsstyring og høy virkningsgrad gjør for eksempel bergvarmepumpen CTC GSi og luft-til-vann-varmepumpene i CTC EcoAir 600M-serien til noen av Sveriges beste varmepumper.

Nye CTC GSi 608 er en toppmoderne bergvarmepumpe med høy ytelse, som automatisk tilpasser seg det eksisterende borehullet. CTC GSi 8 passer perfekt for en mindre enebolig ved bytte til ny varmepumpe.

CTC EcoAir 600M er en serie meget effektive turtallsstyrte luft-/vannvarmepumper som automatisk tilpasser seg effektbehovet i huset, eiendommen eller mindre industribygg. Derfor får du alltid maksimal besparelse.

Les mer
Du finner mer nyttig informasjon om hvordan du bytter til varmepumpe her.
For flere råd og hjelp med å ta riktig beslutning kan du kontakte nærmeste CTC-partner.‬

Publisert: 2024-05-06