Hva er egentlig vannbåren varme?

Hva er egentlig vannbåren varme?

2017-12-14

Bygg og boliger kan varmes opp på mange ulike måter. Vannbåren varme er en populær løsning, men hva er det egentlig?

Bygg og boliger kan varmes opp på mange ulike måter. Vannbåren varme er en populær løsning, men hva er det egentlig?

Det mest vanlige i dag er panelovner og elektrisk gulvvarme. Vannbåren varme er en tredje mulighet. Det går ut på å bruke vann som energibærer, noe som gir en rekke fordeler. Blant disse kan vi nevne bedre inneklima og lavere strømregning.

Eldre hus fra før 1970, og hus av nyere dato, har ofte vannbåren varme. Denne typen oppvarming øker, og flere velger bort elektrisk oppvarming til fordel for vannbåren varme. I et vannbårent varmesystem distribueres varme via et gulvvarmeanlegg eller radiatorer. 

Noen velger likevel andre løsninger, som eksempelvis panelovner og elektrisk gulvvarme. Panelovner har lav effektivitet, og punktoppvarmer huset. Spesielt for allergikere har slik elektrisk oppvarming en ulempe ved at den forbrenner støv, noe som skaper et dårlig inneklima. Elektrisk gulvvarme derimot gir en behagelig og jevn varme, men er uten fleksibiltet siden varmen kun kan driftes med elektrisitet, og den har heller ingen god effektutnyttelse. 1 kW inn gir ca 1 kW ut, minus det varmetapet du har på veien.

Fordeler ved vannbåren gulvvarme

Gulvvarmen legges i sløyfer i gulvet og du får en jevn og behagelig oppvarming. Det er mange fordeler ved å velge denne oppvarmingsmetoden:

  • Gulvvarme hindrer som nevnt transport av støv og sikrer et godt inneklima.
  • For familier med små barn er det spesielt deilig med gulvvarme, siden små barn tilbringer mye tid i lek på gulvet.
  • Siden varmen kommer nedenfra, oppfattes hus med gulvvarme som varmere enn hus med annen oppvarming. Derfor har de fleste hus med vannbåren varme en lavere grunntemperatur i huset – rett og slett fordi vi kjenner varmen via føttene. Dette betyr at vi ikke trenger de ekstra gradene, men kan holde huset på en lavere temperatur, noe som er positivt for oppvarmingsutgiftene.

Gulvvarmen legges i ulike kretser slik at du kan styre temperaturen i de ulike rommene rundt om i huset. På badet vil vi for eksempel ofte ha det varmere enn på kjøkkenet.

{{cta('23f87425-e0ba-4dea-a457-d6889fb48bbe')}}

Men hva med radiatorer?

Vannbåren varme er ikke ensbetydende med gulvvarme, slik mange tror. Det finnes mange gode, moderne og ikke minst lekre radiatorer på markedet, som enkelt distribuerer varme rundt i bygget, eller jobber i kombinasjon med gulvvarme. Her kan du velge alt fra artistiske, fargerike løsninger til radiatorer som ligner standard panelovner i utseende. I likhet med gulvvarme gir radiatorer en deilig og jevn varme i boligen.

Radiatorer er svært enkle å styre, og blir ofte brukt på soverom. De fungerer svært godt der, da de er raske å regulere, slik at rommet er godt og varmt på dagtid (spesielt viktig hvis det er et barnerom), og kjølig på natten. Et hus har gjerne en kombinasjon av radiatorer og gulvvarme.

I nye og godt isolerte hus er det vanlig å utelate varmekilde på soverom, da gulvvarmen varmer opp resten av huset og dette er tilfredstillende for varmebehovet. Løsningene er mange, men må først og fremst passe huseier og familiens behov.

{{cta('42f6468c-dbd0-4c60-9bd3-938a20002d45')}}