Derfor er du nødt til å bli oljefri

Derfor er du nødt til å bli oljefri

2017-03-21

Det er mange grunner til å kvitte seg med oljekjelen. Vi geleider deg gjennom de viktigste.

Det er mange grunner til å kvitte seg med oljekjelen. Vi geleider deg gjennom de viktigste.

Mange boliger i Norge bruker fremdeles oljekjele for å varme opp når det er kaldt ute. Samtidig velger flere og flere å bytte den ut med mer moderne løsninger. Det er ikke uten grunn. 

Du sparer penger

Oljekjele er teknologi som har vært her en stund, og har gjort en hederlig innsats for å holde hjemmene våre varme i en årrekke. Det er likevel liten grunn til å føle seg sentimental, når mer moderne varmekilder er mye mer effektive. Ofte blir faktisk mindre enn 60% av oljen du bruker omgjort til varme. Det betyr at du betaler nesten dobbelt så mye som du trenger for brensel.

Mens det vil koste deg et visst beløp å installere en ny løsning, kommer energimengden du sparer i etterkant ganske raskt til å tjene det inn igjen. I tillegg kan du få statsstøtte gjennom ENOVA til å dekke deler av utgiftene.

{{cta('e14b42de-7573-444d-aa79-a754cae2a64d')}}

Oljekjele er upålitelig

Siden oljekjele er en levning fra forrige årtusen, betyr det også at den er betydelig mer trøblete enn for eksempel en varmepumpe. Vi snakker ikke da bare om at teknologien er gammel, men at selve oljekjelen er det. Problemer mange sikkert vil kjenne seg igjen i er oljelekkasjer, opphopning av sot, eller en ikke altfor behagelig oljelukt som sprer seg gjennom huset.

I tillegg til at de oftere byr på problemer, er også problemene som regel mer kostbare å fikse. Selv om oljekjelen til nå har klart seg fint, risikerer du større reparasjonsutgifter for hver dag den kverner og går.

Oljekjele er mye jobb

De fleste av oss har naturligvis et ønske om at ikke det skal være noen særlig jobb å holde husene våre varme. Nå er du ikke akkurat nødt til å stå og skyfle brennstoff i kjelen som en gammeldags fyrbøter, men du må kjøpe inn mer olje, fylle på, og passe på at ikke den går tom.


{{cta('3c8e3ab5-1fdf-41a0-a998-7ceb2d64c8ce')}}


Siden en oljekjele kommer med visse risikomomenter som nevnt under forrige punkt, anbefales det også å få noen til å gå en runde med vedlikehold på den én gang i året. Det trenger du i mye mindre grad om du bruker for eksempel varmepumpe eller solvarme, og de bruker i tillegg bare strøm til å varme opp – drivstoff tatt rett fra naturen eller ut av veggen. 

Fossil olje ødelegger miljøet

Ikke bare kan oljekjelen skitne til kjellerrommet ditt, eller resten av huset dersom rørene springer lekk, men den griser også til atmosfæren. Ved å fyre med fossil olje er du med på å bidra til global oppvarming, noe de aller fleste av oss vil si seg enige i at ikke er noen heldig bieffekt.

Nå skal vi ikke trekke det så langt at vi finner fram bilder av isbjørner på stadig smeltende isflak og påstår at du alene står ansvarlig for skjebnen hans, men du strekker ikke akkurat ut noen livline heller. Med en smartere energiløsning kan du nyte varmen med god samvittighet.

Fossil olje forbys

Alle argumentene over er uansett overflødige. Som et tiltak for å få flere til å bruke mer miljøvennlige energiløsninger, forbyr regjeringen fyring med fossil olje innen 2020. Dermed vil du ikke være i stand til å oppdrive fossilt brensel til oljekjelen om noen få år.

Det kan bety en veldig kald vinter om du ikke har skaffet en erstatning innen den tid.

{{cta('76eb21cf-e773-4a04-827e-ee294f3e13ae')}}