4 fordeler med vannbåren varme

4 fordeler med vannbåren varme

2017-11-20

Med småbarn i huset blir man bevisst gulvet på en helt ny måte. Plutselig er det viktig at det er rent, varmt og trivelig for barna som ligger, sitter og leker på gulvet, og så er det så mye triveligere for oss voksne også.

Med småbarn i huset blir man bevisst gulvet på en helt ny måte. Plutselig er det viktig at det er rent, varmt og trivelig for barna som ligger, sitter og leker på gulvet, og så er det så mye triveligere for oss voksne også.

1. Mykt og varmt

For de små som oppholder seg mye på gulvet er det viktig at det er lunt og godt. Sjelden er varme i gulvene så viktig og hyggelig som i tiden med små barn. Riktignok kan man legge et leketeppe under den lille, men det tar ikke langt tid før de små begynner å bevege seg, og da er et godt og varmt gulv virkelig gull verdt.

Dessuten er det bedre for barns motorikk å bevege seg på et fast underlag, og gulvet er i så måte en god start for krabbing og første, små steg. Med varme i gulvet slipper du bekymre deg om å ta på barna varme sokker, som gjør at de går ustøtt eller glir og slår seg. Siden varmen kommer nedenfra oppleves rommet som varmere, og temperaturen føles behagelig.

{{cta('23f87425-e0ba-4dea-a457-d6889fb48bbe')}}

2. Komfort for alle

I vinterhalvåret er de ofte kalde dager, og i gamle hus er det ofte gulvkaldt. Dersom du vil ha et komfortabelt og trivelig hjem for alle, bør du kanskje tenke vel så mye på temperatur som vakre omgivelser.  Jevn temperatur med varme gulv  gir en deilig følelse for liten og stor. Dessuten gjelder fortsatt den gamle regelen om "varm på beina, kald  i hodet" som godt utgangspunkt for den sunne tempereringen. Er du varm på beina, vil du sjelden fryse på resten av kroppen, og holde deg frisk gjennom mørketida. Dessuten er den barbente tilværelsen god for foten og velværen, både for små og store.

3. Ulike behov

Ulike rom har ulike behov, og når du velger gulv bør du tenke på både slitasje og komfort. De større barna har kanskje mer hardfør lek og er mindre på gulvet, slik at ulike hardere og mer slitesteke gulvtyper i parkett eller laminat vil fungere best. Med varme i gulvet vil du uansett ha det lunt på gulvet, og med vannbåren varme i gulvet fungerer alle typer av underlag bra.

På kjøkkenet kan det også gå tøffere for seg, og man vil velge en type gulv som tåler slag og skader uten å få varige men. I stue og oppholdsrom kan man med fordel velge myke, naturlige materialer som både får mest ut av eventuell gulvvarme, som virker lunere og ofte gir et inntrykk av  høy kvalitet og et flott utseende.

4. Godt inneklima

Dersom du velger å ha varme gulv uten tepper, vil du også få fordelen av et enkelt renhold, noe som er alfa og omega for en travel barnefamilie. Søl og skitt fjernes raskere og enklere og du slipper å bekymre deg for tepper som er vanskelige å holde rene. Rommene varmes opp like mye overalt. Jevn temperatur i hele rommet gir økt komfort – ikke minst for små barn som oppholder seg mye på gulvet. Fordelen med vannbåren varme er også at du har mulighet til å koble på fornybare energikilder som for eksempel varmepumper. Dette gir sitt bidrag til et godt innemiljø og et godt utemiljø. Fornybar energi er gull verdt for miljøet.

For de som er plaget av allergier, er også et teppefritt hus å foretrekke. Norges Astma– og Allergiforbund har mange tips til deg som sliter med allergier eller har allergier i familien, se www.naaf.no.

{{cta('42f6468c-dbd0-4c60-9bd3-938a20002d45')}}