3 ting alle burde vite om varmtvann på hytta

3 ting alle burde vite om varmtvann på hytta

2017-10-13

Bør du skru av varmtvannsberederen når du ikke er på hytta? Tømme den? Kan familien få legionærsyke om du gjør det feil? Svarene vil kanskje overraske deg.

Bør du skru av varmtvannsberederen når du ikke er på hytta? Tømme den? Kan familien få legionærsyke om du gjør det feil? Svarene vil kanskje overraske deg.

1. Skru av hovedstoppekranen, ikke berederen

Mange lurer på hva de burde gjøre med varmtvannsberederen på hytta når ferien er slutt og familien setter kursen hjemover. Du tenker kanskje at det er smart å skru den av, men det er faktisk ikke nødvendig i det hele tatt. Tvert imot er det til og med noen fordeler ved å la den stå på om du ikke skal være lenge borte, slik at vannet er varmt når du kommer tilbake.

Det du derimot har krav om, er å skru av selve hovedstoppekranen dersom du forlater hytta i mer enn tre døgn. Dette skyldes skjerpede sikkerhetskrav som følge av vann- og frostskader i norske boliger. Hvorvidt varmtvannsberederen er satt til «på» eller ikke, er altså relativt likegyldig, når vanntilførselen er avslått.

2. Bli kvitt vannet før det fryser

Under vinterhalvåret kan både rør og varmtvannsbereder fryse og slå sprekker dersom vannet blir liggende. Det fører til lekkasjer og behov for reparasjoner – og kravene tilsier at forsikringsselskapene ikke vil betale om ikke du har tatt forhåndsregler. Etter at du har skrudd av hovedstoppekranen burde du derfor slå på alle kraner og tømme bereder og rør for vann. Deretter kan du skru av strømtilførselen.

Når du fyller vannet på nytt bør du skru blandingsventilen helt mot «+», og gjennomspyle godt med friskt vann. Dette er et godt tips også om sommeren, når ikke du trenger å tømme berederen, rett og slett for å unngå gammelt vann som har ligget lenge.
{{cta('23f87425-e0ba-4dea-a457-d6889fb48bbe')}}

3. Ja, familien kan få legionærsyke om du gjør feil

Vann som blir stående over lengre perioder kan være grobunn for legionella. Det er bakterier som fører til en form for lungebetennelse kalt legionærsyke eller legionellose. Eldre og andre med svakt immunforsvar har faktisk opptil 30% dødelighetsrate av sykdommen, som vanligvis smitter gjennom dusjen.

Heldigvis er ikke sykdommen ekstremt smittsom, men risikoen er der. Legionellabakterier dør under temperaturer fra 65 grader og oppover, så trikset er å fylle varmtvannstanken med glohett vann, og spyle det gjennom rørene før du tar dem i bruk. Beste praksis er å gjøre dette fire ganger i året.

Til slutt: Husk å informere om alt vi har snakket om i dette innlegget før du låner bort hytta. Skader på rør og bereder skjer ofte etter at for eksempel barna eller gjester har vært der uten deg. Hverken bakteriene eller forsikringsselskapene regner det som en gyldig unnskyldning.

{{cta('99d158a0-91b1-4cbf-89e9-565ad682fc1e')}}