10 enkle og smarte energisparetips i hverdagen

10 enkle og smarte energisparetips i hverdagen

2017-05-31

Det krever ikke store forandringer i hverdagen din for å få ned strømkostnadene og spare miljøet. Her kommer 10 enkle energisparetips som kan gjøre en stor forskjell.

Det krever ikke store forandringer i hverdagen din for å få ned strømkostnadene og spare miljøet. Her kommer 10 enkle energisparetips som kan gjøre en stor forskjell.

1. Bruk oppvaskmaskin, ikke oppvaskbørste

Stikk i strid med hva mange tror så krever det faktisk mindre strøm å ta oppvasken i maskin enn å gjøre den for hånd. Manuell oppvask bruker mye varmtvann. Er du nødt til å ta oppvasken for hånd, så bruk balje eller propp for å unngå sløsing.

2. Dra ut alle ladere når de ikke er i bruk

Ikke bare bruker det unødvendig strøm å la laderne dine sitte igjen i uttaket – det kan også forårsake brann. Gjør det til en vane å alltid trekke ut laderne etter du har ladet ferdig.

3. Vask på lavere temperatur med full maskin

Vask på 40 grader fremfor 60 såfremt det er mulig. Det kan nesten halvere energibruken, i følge den svenske Energimyndigheten.

4. Kok opp vann i vannkoker

Verdens enkleste tips. I tillegg til at det sparer energi å bruke vannkoker, går det jo raskere også.

5. Dropp standby-funksjonen på elektronikk

Vi kan anslå at hele 10-20 prosent av all hjemmeelektronikk står i totalt unødvendig standby-modus. Skru dem av skikkelig, og du vil spare både penger og energi.
{{cta('23f87425-e0ba-4dea-a457-d6889fb48bbe')}}

6. Dusj på fem minutter

Nok et superenkelt tips som sparer veldig mye strøm på oppvarming. Sleng på et sparedusjhode og du vil spare enda mer.

7. Bruk lokk når du lager mat

Ved å bruke lokk når du skal koke opp gryter, sauser eller hva det måtte være, blir det både raskere ferdig og billigere.

8. Senk innetemperaturen med én grad

Visste du at én ussel grad lavere innetemperatur senker energiforbruket med hele fem prosent? Det er ikke stort å nøle med. Senk innetemperaturen og ta på deg en genser i stedet.

9. Spar vann under oppvask og tannpuss

Lar du krana renne gjennom hele oppvasken eller tannpussen bruker du mye unødvendig vann. Ikke smart.

10. Slukk lyset etter deg når du forlater rommet

Alle vet jo at lamper sluker energi, men likevel glemmer vi ofte å skru dem av. Ved å danne en vane hvor du slår av lyset selv om du bare skal en tur på butikken, kan du spare mange hundrelapper i året.

{{cta('8f54613c-ea6e-4917-bcaa-8fbf7c69650b')}}


Hos CTC prøver vi å tenke energi i alt vi gjør, og vi jobber hele tiden for å utvikle så miljøvennlige produkter som mulig. Her kan du lese mer om vår miljøpolitikk.

Denne artikkelen ble først publisert på CTCs svenske nettsider.